Articulatii zigapofizare

Cele 24 de vertebre fara sacru se articuleaza intre ele printr-un dublu sistem articular.

Navigare principală

Ele solidarizeaza intre ele corpurile vertebrelor mobile, realizand tija rezistenta articulatii zigapofizare mobila care este coloana, cu 5 grade articulatii zigapofizare libertate: miscari de flexie-extensie in jurul unui ax transversal; miscari de inclinare laterala, in jurul unui ax transversal; miscari de rotatie, in jurul unui ax vertical; miscari de alunecare in jurul unor axe paralele ale corpurilor vertebrale; miscari de indepartare si apropiere intre doua vertebre, datorita elasticitatii discului.

Inelul este mai gros anterior unde are mai multe lame concentrice. Posterior, numarul de lame este mai mic, inelul este mai subtire, explicand vulnerabilitatea aceste zone in hernia de disc. Nucleul pulpos, constituit dintr-o masa articulatii zigapofizare tesut gelatinos situata intr-o cavitate.

Turmericul si ghimbirul va scapa de dureri articulare

Celulele nucleului sunt de tip condrocitar, cuprinse intr-o retea de proteoglicani care inglobeaza o mare cantitate de apa avand rolul unei perne pneumatice intre corpii vertebrali. Ligamentul longitudinal anterior leaga fetele anterioare ale corpurilor si discurilor vertebrale.

Traumatismele si paralizia

Are originea pe baza occipitalului, coboara pe fata anterioara a coloanei terminandu-se pe fata pelvina a sacrului. Este alcatuit din: fibre superficiale lungi care conecteaza vertebre ; fibre mijlocii si fibre profunde scurte conecteaza 2 vertebre adiacente.

articulatii zigapofizare

Ligamentul longitudinal posterior articulatii zigapofizare fetele posterioare ale corpurilor si discurilor intervertebrale. Are originea pe fata posterioara a corpului axis-ului.

Este comparabila cu o panglica lunga alba-sidefie, aplicata articulatii zigapofizare fata posterioara a corpurilor vertebrale, dar in interiorul canalului rahidian, inaintea maduvei spinarii si a durei mater. Sunt diartroze planiforme, prevazute cu capsula articulara si ligamente. Unirea lamelor vertebrale sindesmoze se realizeaza cu ajutorul unor ligamente care, din cauza culorii lor, au fost numite ligamente galbene.

articulatii zigapofizare

Ocupa spatiul care se intinde de la procesul articular, la baza procesului spinos apofiza spinoasa. Aceste ligamente inchid canalul rahidian in partea posterioara.

Doua vertebre adevarate se pot articula direct prin intermediul apofizelor proceselor articulare si corpurilor vertebrale — numite si articulatii adevarate sau la distanta prin intermediul ligamentelor la nivelul apofizelor proceselor spinoase, transverse sau lamelor vertebrale — numite si articulatii false. In structura discului intra doua elemente.

Rolul lor este multiplu: readucerea elastica a coloanei in pozitia normala, dupa ce ea a fost flectata; limitarea flexiei exagerate sau bruste a coloanei vertebrale. Unirea proceselor spinoase se realizeaza prin doua feluri de ligamente: ligamente interspinoase leaga intre ele procesele spinoase alaturate, de la baza pana la varf.

articulatii zigapofizare

Se continua anterior cu ligamentele galbene, iar posterior, cu ligamentele supraspinoase. Grosimea si rezistenta lor creste progresiv, de sus in jos. Unele sunt superficiale, mai lungi si leaga vertebre, altele sunt mai scurte si profunde, conectand vertebrele articulatii zigapofizare.

Primele dintre ele, simfizele, fac legaturile intre doua corpuri vertebrale, iar articulatiile sinoviale leaga doua apofize articulare.

Se intinde de articulatii zigapofizare protuberanta si creasta occipitala externa, pana la procesul spinos al vertebrei C7. Constituie un suport pentru insertia muschilor extensori ai coloanei cervicale.