Entorsa de glezna - sfaturi pentru recuperare

Entorsă gleznă

Home Servicii Protocol de recuperare pentru Entorsa de glezna Protocol de recuperare pentru entorsa de glezna Este o afectiune produsa de un traumatism care forteaza entorsă gleznă, miscarea realizata de aceasta fiind peste limitele normale entorsă gleznă determina leziuni la nivelul capsulei si ligamentelor ce stabilizeaza glezna, rezultand tumefactie, durere si hiperemie.

Simptome ale entorsei

Entorsele se clasifica pe trei grade, depinzand de intensitatea fortei care determina traumatismul. Astfel avem: Entorsa de gradul I: Intinderea ligamentului, dar fara ruperea fibrelor; Entorsa de entorsă gleznă II: Ruperea partiala a ligamentului.

entorsă gleznă

In functie de ligamentul traumatizat, se observa o laxitate mai mare spre interior sau spre exterior; Entorsa de gradul III: Ruperea completa a ligamentului. La examinarea gleznei se observa o instabilitate severa a articulatiei. Simptomele unei entorse de glezna : Principalele simtome sunt durerea si tumefactia. Durerea se resimte in zona in care s-a produs entorsa si de cele mai multe ori glezna incepe sa se umfle imediat si poate sa apara echimoza.

entorsă gleznă

Palparea zonei respective poate determina sensibiltate. Programul de recuperare al entorsei de glezna include : Perioada de vindecare dureaza intre 4 si 6 saptamani.

Ce este entorsa la glezna?

Initial se va proteja articulatia, iar ulterior se va urma un program de kinetoterapie care sa restabileasca mobilitatea si stabilitatea normal a gleznei. Obiectivele recuperarii in Entorsa de glezna sunt : Ameliorarea durerii si a inflamatiei; Cresterea progresiva a stabilitatii articulare; Prevenirea pozitiilor vicioase; Tonifierea musculaturii de sustinere si cresterea rezistentei musculare.

Indiferent de gradul entorsei, se folosesc principiile din metoda RICE rest, ice, compression, elevation REST repaus - glezna trebuie entorsă gleznă fie tinuta in repaus fara sprijin pe aceasta; ICE gheata - gheata trebuie aplicata imediat pentru a se reduce tumefactia.

entorsă gleznă

Gheata nu trebuie sa ia contact direct cu pielea, ci trebuie utilizat un prosop intre piele si gheata. Se mentine de minute si se utilizeaza de ori pe zi; Compression entorsă gleznă - la nivelul gleznei se pune o fasa elastic care sa realizeze compresie reducand astfel edemul si durerea si conferind stabilitate la nivelul gleznei.

Elevation glezna trebuie posturata in pozitie procliva deasupra nivelului inimii pentru a facilita circulatia venoasa. Entorsa de gradul I faza acuta dureaza zile - repaus articular, gheata, electroterapie antialgica si intiinflamatorie locala TENS, TRABERT ; dupa faza acuta se incep mobilizarile active ale gleznei, exercitii active contra unei rezistente manuale, reluarea sprijinului bipodal, apoi unipodal.

  1. Preventie Ce este o entorsa?
  2. Informatie medicala revizuita de: ANDREI BOGDANMedic primar ortopedie — traumatologie Protocol de recuperare in entorsa de glezna Articulatia talocrurala glezna reprezinta un complex articular ce permite orientarea piciorului in toate directiile spatiului, absortia socurilor si transmiterea greutatii spre suportul de sprijin in statica si locomotie.
  3. Desi facuta cu disconfort, mobilizarea gleznei este posibila in caz de entorsa.
  4. Entorsa de gleznă - cauze, simptome, clasificare, tratament
  5. Remedii naturiste pentru artrita la genunchi
  6. Entorsa de glezna - sfaturi pentru recuperare
  7. Aceasta poate apărea în timpul practicării diverselor sporturi şi al activităţilor fizice dar şi atunci când mergeţi pe o suprafaţă neregulată sau călcaţi strâmb.

Entorsa de gradul II si III se folosesc principiile din metoda RICE; doar ca entorsă gleznă de vindecare este mai lung, medicul ortoped poate utiliza gipsul sau orteza pentru imobilizarea gleznei. Fara gips - pe entorsă gleznă ce scad durerea si inflamatia se incep mobilizarile active si se continua cu programul de kinetoterapie - progresiv.

entorsă gleznă

Daca se utilizeaza gips 3 saptamani dupa renuntarea la imobilizare se incepe programul kinetoterapeutic care trebuie sa elimine durerea si edemul si sa asigure o buna stabilitate si o mobilitate functionala a gleznei. Din asezat: genunchii extinsipiciorul la marginea patului si executa initial singur, iar mai apoi cu rezistanta din partea kinetoterapeutului.

entorsă gleznă

Cu fata la spalier, pacientul executa ridicari pe varfuri Cu piciorul in afara patului, genunchiul extins, pacientul prinde planta piciorului cu o banda elastica iar cu mainile tine banda in tensiune si piciorul executa flexia plantara. Blog - Categorii.

entorsă gleznă