Despre cartilaje
Conținutul
Tratament si preventie Condropatia leziunea de cartilaj Cartilajul este un tesut esential al organismului si are diferite grade de duritate.
Cartilajele dure protejeaza imbinarile osoase la nivelul articulatiilor. Un alt tip de cartilaj, mai moale, realizeaza structura urechilor si nasului, iar un alt despre cartilaje de tesut cartilaginos formeaza tuburile bronsice ale aparatului respirator. Tesutul cartilaginos Cartilajul este format din celule specializate, numite condrocite.
Acestea produc colagen, proteoglycan si fibre de despre cartilaje. Tesutul cartilaginos nu este vascularizat. Substantele nutritive difuzeaza din vasele de sange, care se afla la nivelul tesutului conjunctiv dens numit perichondriumcare se afla la suprafata cartilajului si-l imbraca precum o haina. Din cauza lipsei vascularizatiei, cartilajul creste si se repara mai greu decat alte tesuturi. Exista mai multe tipuri de cartilaj: Cartilaj hialin - este un tesut cu frecare redusa, rezistent la uzura, prezent la nivelul articulatiilor, capabil sa suporte greutatea de la nivelul acestora.
Este un tesut puternic, flexibil, dar cu o capacitate de regenerare redusa. Cartilaj elastic - este mai flexibil decat cartilajul hialin, fiind prezent la nivelul urechii, laringelui si epiglotei. Fibrocartilaj - este o forma dura si inflexibila de cartilaj, care se gaseste la nivelul articulatiei genunchiului si intre vertebre.
Cartilaj articular - este un tip de cartilaj hialin, care se afla la capetele oaselor, in zona articulara si are structuri diferite, in functie de rolul pe care il indeplineste. Ce este condropatia Cartilajul articular are rolul de a absorbi despre cartilaje amortiza socurile care se manifesta la nivelul articulatiilor mari, mai ales al celor de despre cartilaje glezna, genunchi si sold.
Un rol similar are si la nivelul articulatiilor umarului si cotului. Acesta intervine activ la fiecare actiune care implica articulatia, asigurand o frecare redusa la minimum a oaselor care sunt implicate in formarea articulatiei.
Deteriorarea cartilajului este un tip de leziune relativ comun. Adesea implica articulatiile de la nivelul genunchilor, dar poate sa apara si la nivelul articulatiilor solduluiale gleznelor si coatelor.
In principiu, nicio articulatie nu este ferita de aceasta afectiune, dar exista unele care prezinta un risc crescut. Leziunile de cartilaj sunt frecvente, iar etiologia lor este multifactoriala. Condropatia poate sa apara ca o suferinta acuta, urmare a unei leziuni bruste, din timpul unei activitati sportive sau este efectul uzurii, situatie despre cartilaje care este vorba despre o suferinta cronica, ce apare in bolile degenerative articulare, in cazul dezaxarii sau a instabilitatii articulare.
Factori de risc si cauze Factorii de risc si cauzele care duc la aparitia leziunilor cartilajului articular sunt variate si complexe si, de cele mai multe ori, se intrepatrund. Simptome si diagnostic Cel mai frecvent, condropatia apare la genunchidar si cotul, incheietura mainii, articulatia gleznei, a umarului si a soldului pot fi, de asemenea, afectate.
Cele mai comun simptom al deteriorarii cartilajelor articulare este durerea. Aceasta poate sa fie variata, intensa ori difuza, localizata la una dintre articulatii sau simetrica. Alaturi de senzatia dureroasa, poate aparea si inflamatia cauza cea mai frecventa fiind hidartroza - acumularea de lichid la nivelul articulatiei despre cartilaje cu o temperatura locala crescuta.
De regula durerea, inflamatia si temperatura locala apar concomitent, cand leziunile sunt accentuate. Un alt simptom asociat condropatiei este rigiditatea articulatiei, mai ales dupa perioade de inactivitate, iar pe masura ce afectiunea evolueaza, apare limitarea mobilitatii. La aceasta, se asociaza cracmentele sunetele specifice produse de o articulate in momentul mobilizarii ei.
In cazurile grave, cartilajul se rupe, iar articulata se blocheaza. Acest fapt poate duce la hemartroza sangerari in articulatieiar zona se invineteste, fiind extrem de dureroasa. Uneori, poate fi dificil sa se faca distinctia despre cartilaje o leziune a cartilajului si alte leziuni comune ale articulatiilor, cum ar fi entorsele, deoarece simptomele pot fi similare. Testele moderne noninvazive despre cartilaje capabile sa ajute la diagnosticarea corecta.
Articulaţii şi cartilaje regenerate pe cale naturală, obţinute de cercetători
Diagnosticul implica examinarea fizica, la care se adauga investigatiile prin rezonanta magnetica RMN. Desi util, RMN-ul nu poate detecta intotdeauna deteriorarea cartilajului si nici gradul de afectare a acestuia, astfel ca diagnosticul de precizie poate fi pus prin artroscopie. Testul implica introducerea unui instrument cu ajutorul caruia medicul poate vizualiza articulatiile pentru a o examina, dar si pentru a repara articulatia. Tratament si preventie Exista doua tipuri principale de tratament in cazul condropatiei: conservator si chirurgical.
Este important de precizat ca daunele minore ale cartilajului se pot despre cartilaje singure care gel ajută la articulații cateva saptamani, cu un despre cartilaje adecvat, despre cartilaje leziunile majore sau vechi, netratate, necesita adesea tratament chirurgical. Tratamentul conservator non-chirurgical - unii pacienti raspund bine la aceasta terapie, care poate include exercitii speciale si medicatie cu antiinflamatoare nesteroidiene, la care se adauga, uneori, injectii cu steroizi la nivelul articulatiei afectate si analgezice.
- Cartilaj - Wikipedia
- Defectul de cartilaj articular - Kinetic
Exercitiile includ kinetoterapie si, in functie de starea pacientului, un program pe care acesta il poate efectua acasa. In cazul in care leziunile nu sunt extinse, aceasta metoda terapeutica reprezinta tot ceea ce este necesar pentru recuperare.
Cartilajul
Despre cartilaje implica protectia zonei afectate de suprasolicitare, prin purtarea unor bandaje protectoare, odihna articulatiei, inclusiv prin repaus fiziologic pacientul primeste carje si evita folosirea membrului a carui articulatie a fost afectataurmata de reluarea treptata a activitatii, comprese reci, timp de de minute la fiecare ore in primele 2 sau 3 zile dupa traumatism si compresia articulațiile din pelvis doare ce să facă lezate pentru a limita inflamatia si miscarile care ar putea deteriora suplimentar articulatia.
Interventiile chirurgicale despre cartilaje solutii de tratament in cazul pacientilor despre cartilaje au leziuni extinse si pentru care terapia de tip conservator nu despre cartilaje este suficienta. Exista mai multe optiuni chirurgicale, care variaza in functie de mai multi factori, principalele elemente care sunt luate in calcul fiind varsta, stilul de viata si, in principal, cat de mare si de veche este leziunea. Optiunile chirurgicale includ: Debridare - ceea ce reprezinta netezirea cartilajului deteriorat si indepartarea marginilor libere pentru a preveni frecarea si iritarea.
Stimularea cartilajului deteriorat, prin mici incizii microfracturicare expun vasele de sange din interiorul osului, ceea ce duce la formarea de mici cheaguri de sange in interiorul cartilajului, proces care stimuleaza regenerarea mai rapida a acestuia.
Noul cartilaj este, insa, mult mai suplu decat cel initial, fapt care duce la o uzura mai rapida a acestuia, fiind deseori necesara repetarea procedurii. Mozaicoplastie - cartilajul sanatos dintr-o zona este transferat in locul unde este grav deteriorat.
TRATAMENTUL LEZIUNILOR DE CARTILAJ ARTICULAR
Procedura este utilizata pe suprafete mici, mai ales la pacientii tineri, care au leziuni in urma unor accidente. Implantarea autologa de condrocite cultivate din tesutul propriu al pacientului, dupa care acestea sunt implantate in articulatia afectata, unde stimuleaza productia proprie de tesut cartilaginos sanatos. In lipsa unui tratament, articulatia se degradeaza si se poate ajunge la pierderea partiala sau totala a mobilitatii.
In afara de acest aspect, durerea si fenomenele locale se pot agrava. Toate leziunile cartilajului articular evolueaza, in cele din urma, catre osteoartrita. Preventia include mentinerea unei greutati corporale optime, evitarea suprasolicitarii articulatiilor, mai despre cartilaje a celor ale genunchiului si gleznei, o activitate fizica regulata, care sa contribuie la dezvoltarea masei musculare din jurul articulatiilor, precum si o buna hidratare permanenta a organismului. Este important de precizat ca exercitiile fizice sunt utile in prevenirea leziunilor cartilajului articular, dar nu contribuie la repararea leziunilor deja aparute.
Condropatia este o suferinta care nu trebuie ignorata si nici tratata superficial, pentru ca evoluta ei poate duce la afectarea grava a calitatii vietii. In plus, desi varsta inaintata este unul dintre factorii de risc, afectiunea poate sa apara si sa se agraveze la orice despre cartilaje. Termeni Similari.